In 2017 is het 300 jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door een zware stormvloed. De Kerstvloed van 1717 was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vier eeuwen. Aanleiding voor verschillende Groningse organisaties om met Expeditie Kerstvloed 1717 stil te staan bij het thema de kracht van water, toen en nu. Vandaag was ik bij de opening. Lees en kijk snel verder voor een sneak peek!
Wat is Expeditie Kerstvloed 1717?
Op mijn ontdekkingstocht Van Lauwerszee tot Dollard tou ben ik de verhalen over de Kerstvloed vaak tegengekomen. Duizenden mensen verloren hun leven in de meedogenloze golven. Nog altijd zijn sporen van deze ramp zichtbaar in het landschap, denk bijvoorbeeld aan de oude dijken en kolken. Daarnaast zorgde de overstroming voor een revolutie in de kustverdediging. De Kerstvloed is enorm belangrijk geweest voor de ontwikkeling en vorming van het huidige landschap langs de Waddenkust. Daarom vind ik het super dat er nu uitgebreid aandacht aan deze ramp wordt besteed in de vorm van Expeditie Kerstvloed 1717!
Het hoogtepunt van Expeditie Kerstvloed 1717 is de unieke kunstroute aan de Noord-Groningse kustlijn. Op 13 bijzondere locaties zijn imposante kunstwerken te zien van (inter)nationale kunstenaars die komen uit gebieden waar een soortgelijke ramp als Kerstvloed 1717 heeft plaatsgevonden. Zij geven in een tijdelijk werk hun visie op de kracht van het water. De Kunstroute is van 1 juli t/m 1 oktober te bezichtigen. Naast Kunstroute omvat het evenement diverse activiteiten die gedurende het Kerstvloedjaar georganiseerd worden: exposities, lezingen, Kerstvloedwandelingen, excursies, magazines, educatie, muziek en festivals die in het teken staan van de Kerstvloed, waaronder Tocht om de Noord. Op 24 december eindigt Expeditie Kerstvloed 1717 met een speciaal slotevenement.
Het is een groot en veelomvattend initiatief, waarbij vele organisaties aangesloten zijn. Expeditie Kerstvloed 1717 is een initiatief van Het Groninger Landschap, Domies Toen, Stichting Erfgoedpartners, waterschap Noorderzijlvest, Marketing Groningen en De Verhalen van Groningen. En wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente De Marne, Bedum, Eemsmond en Winsum, Ben Remkes Cultuurfonds, SNS Fonds Eemsmond, Groningen Seaports en Loket Leefbaarheid Groningen.
Opening van Expeditie Kerstvloed 1717
Vandaag was ik bij de opening van de Kunstroute van Expeditie Kerstvloed, die plaatsvond in de Petruskerk & Domie’s Toen in Pieterburen. Onder grote belangstelling (de kerk was helemaal vol) werd er door verschillende betrokkenen iets verteld over het project. Wat mij met name aansprak is dat Expeditie Kerstvloed 1717 niet alleen de historie van de Kerstvloed tot leven brengt, maar ook vooruitblikt op de toekomst van het leefgebied in relatie tot de zee. Klimaatverandering, de ontkenning van Trump, het smelten van ijskappen, natuurrampen en het belang van een gezamenlijk klimaatakkoord zijn onderwerpen die dagelijks in het nieuws komen. Daarmee is het thema actueler dan ooit. Een ander bijzonder element van de opening was het optreden van het projectkoor Focus Vocaal uit Groningen. Componist Henk Doeke Odinga heeft speciaal voor het koor een stuk gecomponeerd gebaseerd op het gedicht Avondgang. Dit gedicht gaat over de Kerstvloed en is rond 1900 geschreven door Albert Verweij.
Na de officiële opening volgde de mogelijkheid om per fiets, bus of huifkar een gedeelte van de Kunstroute te bezichtigen. Ik heb zeven van de dertien kunstwerken kunnen bekijken. Het was erg indrukwekkend om die kunstwerken op die eenzame, open, weidse plekken langs de Waddenkust te zien staan. Hieronder krijg je alvast een sneak peek! En ik kan u van harte aanbevelen om vooral zelf een kijkje te gaan nemen. Voor alle informatie, check www.kerstvloed1717.nl.
– Met dank aan de Verhalen van Groningen & Marketing Groningen.
© Sanne Meijer, 2017