Onderstaande schoolplaat hangt in mijn woonkamer. Prachtig hè? ‘Het Groninger Wad’ heet de plaat, en de meesten van jullie zullen al snel Noordpolderzijl herkennen. Maar waar is dat huisje gebleven?
De eerste druk van deze schoolplaat kwam uit in 1914. De schilder van de plaat was B. Bueninck, en de uitgever de bekende Wolters Uitgeversmaatschappij. Blijkbaar was Bueninck op een zondag in Noordpolderzijl, want normaal gesproken was het een drukte van belang in deze kleine buitendijkse haven. Er lagen dan kleurige garnalenkotters, jongens droegen kratten op hun schouders en zeehondenjagers sleepten dode zeehonden aan wal. Maar Bueninck schilderde in plaats daarvan een eenzaam zeilbootje, kwelders met schapen, en Borkum in de verte.
In 1927 werd er een peilhuisje geplaatst op de dijk bij Noordpolderzijl. Vanuit dit huisje werd de beweging van het water gemeten. Twee jaar later kwam er een herdruk van de schoolplaat. De schilder keerde terug naar Noordpolderzijl en tekende het nieuwe peilhuisje simpelweg over zijn oude aquarel heen. De achtergrond op de nieuwe schoolplaat bleef dus hetzelfde, er stond nu alleen een huisje voor. Een lang leven was het echte peilhuisje trouwens niet beschoren: de Duitsers stelden het in 1942 buiten gebruik.
Deze schoolplaat – de tweede druk uit 1929 mét peilhuisje – heb ik cadeau gekregen van mijn ouders. Op een winterse middag nam ik de trein naar een klein Fries dorpje, waar ik deze plaat heb opgehaald bij z’n vorige eigenaar. Het voelde stiekem alsof ik de schoolplaat weer ‘thuis’ bracht naar Groningen (hihi). Ik ben er echt elke dag nog waanzinnig blij mee!
Kende jij deze schoolplaat al?
Bronnen
Graaf, de, Erik. “Noordpolderzijl”. GraafWerk, 5 september 2009, http://erikdegraaf.blogspot.nl/2009/09/noordpolderzijl.html.
Noordhoff, Ineke. Schaduwkust: vier generaties hertekenen de rand van de Waddenzee. Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018.
© Sanne Meijer, 2018