Wauw, hoe tof is dit? Het Groninger Museum stuurde mij het prachtige koffietafelboek De Ploeg: Avant-Garde in Groningen 1918-1928. Wat een schitterend cadeau!
Afgelopen donderdag werd het eerste exemplaar van dit Jubileumboek uitgereikt aan kunsthistoricus prof. Henk van Os. De uitreiking van het boek markeerde het begin van de manifestatie 100 jaar De Ploeg die dit jaar in Stad en provincie zal worden gehouden.
Ik ben zelf dol op kunstwerken van De Ploeg en ik denk dat veel Groningers hetzelfde hebben. De leden van De Ploeg hebben de provincie Groningen immers op prachtige wijze verbeeld en vastgelegd. We herkennen het kerkje van Oostum, het Reitdiep, de Stad. De plekken zo ‘dichtbij’.
Over De Ploeg
De Kunstkring De Ploeg werd in de zomer van 1918 opgericht door een groep jonge Groninger kunstenaars. De naam van de Kunstkring kwam voort uit de achterliggende gedachte dat het tijd werd om “het braakliggende kunstlandschap in Groningen te ontginnen en om te woelen”. Daar was een ploeg voor nodig.
Bekende namen van De Ploeg zijn Jan Altink, Johan Dijkstra en Hendrik Werkman. De kunstenaars die deel uit maakten van De Ploeg waren beeldhouwers, grafische kunstenaars, architecten en schilders. De schilders maakten veelal landschappen met scherpe kleurcontrasten. Het mooie aan de schilderijen van De Ploeg is dat je geen kunstkenner hoeft te zijn om ze als zodanig te herkennen, omdat ze in zo’n opvallende stijl geschilderd zijn.
Het Jubileumjaar
Voor de viering van het Ploeg-jubileum is een speciale stichting in het leven geroepen. Het gehele jaar door zullen er activiteiten worden georganiseerd om De Ploeg te herdenken en onder de aandacht te brengen.
Zo opent in mei de expositie Avant-garde in Groningen: De Ploeg 1918-1928 in het Groninger Museum, worden er deze zomer replica’s van kunstwerken langs speciale wandel- en/of fietsroutes onthuld en staat in september ook de Tocht om de Noord in het teken van De Ploeg. Voor een overzicht van alle activiteiten die dit Jubileumjaar georganiseerd worden, klik hier.
– Met dank aan het Groninger Museum.
© Sanne Meijer, 2018