Carnaval in ‘t noorden, dat is n feest mit pit. En als Pé en Rinus het zingen, dan is het natuurlijk waar. Ter Apel kent het grootste carnavalsfeest van het noorden. Daar weet ik, als getogen Troapeler, natuurlijk alles van. Helaas kunnen dit jaar de festiviteiten niet allemaal doorgaan. Om toch een beetje carnaval te vieren, bakten Lisette Piël (van Lisette Light) en ik deze Troapeler Carnaval Cupcakes.
Wist je trouwens dat het carnavalsfeest in Ter Apel…
… betekent dat Ter Apel een andere plaatsnaam krijgt?
In de carnavalsperiode heet Ter Apel ‘Kloosterwieke’ of ‘Klooster en de Wieke’. Die naam verwijst naar het klooster dat in het dorp staat, en naar de vele kanalen (die ‘wijken’ worden genoemd). De carnavalsvereniging heet dan ook ‘De Kloosterwiekers’.
… eigenlijk een week duurt?
Het weekend vóór de optocht wordt het carnavalsfeest afgetrapt met een aantal buutavonden. Met theater en liedjes wordt het lokale nieuws van het afgelopen jaar doorgenomen – en zogenaamde ‘buutreedners’ nemen bekende inwoners op de hak. Maar er gebeurt meer: de burgemeester van de gemeente Westerwolde overhandigt tijdens deze buutavonden de ‘sleutel’ van de gemeente Westerwolde aan de Prins van de Kloosterwiekers. Een symbolisch gebaar waarmee het gezag van de burgemeester overgaat op de Prins. Daarmee verandert Ter Apel in Kloosterwieke.
… de oudste in de provincie Groningen is?
Toch gaat de geschiedenis van het carnavalsfeest niet héél lang terug. Het was de kapelaan van de Willibrordusparochie die in 1965 met het idee kwam een carnavalsvereniging op te richten. Drie jaar later volgde de eerste optocht – met een boot over het kanaal.
… een eigen carnavalslied heeft?
Kiele kiele kiele kiele Fennechie
Zet die es even op die knij van mie
k Wil die hail mien leven
Doezend smokken geven
Kiele kiele kiele kiele Fennechie
Zet die es even op die knei van mie
Al gef t het nog zo’n knal
t Is Troapler Karnavaal
t Is Troapler Karnavaal
© Sanne Meijer, 2021