Ook dit jaar vieren veel Nederlanders vakantie in eigen land, of zelfs in eigen provincie. Superleuk natuurlijk! Daarom geef ik élke vrijdag – 7 weken lang – 7 tips om eropuit te gaan in een bepaalde Groningse regio. Ik sla de toeristische hotspots even over, maar zet juist de meer onbekende plekken in de spotlights. Deze zesde #vakantievrijdag reizen we naar… de Veenkoloniën!*
*wil je meer weten over de 7 regio’s die ik hanteer? Check dan de Kwaliteitsgids Groningen.
1. Rondje Veendam
Of je nu gek bent op geschiedenis, bier, avontuur, dieren of voetbal – deze stadswandeling in Veendam has got your back. Ik ontdekte wat Veendam allemaal te bieden heeft en zette het voor je op een rijtje.
2. Op avontuur in de Heemtuin
De Heemtuin in Muntendam bestaat uit een prachtige tuin en een bos en grenst aan het natuurgebied Tussen de Venen. Je kunt hier heerlijk wandelen en thee drinken bij het paviljoen. Voor durfallen is er het Mammoetpad: een smal houten pad met spannende bruggetjes over het water, een vlot om naar de overkant te varen en een speciale uitkijkpost.
3. Een beetje Zwitserland in Hoogezand
De ontginning van de veengebieden leverde veel werkgelegenheid op. Het ‘bruine goud’ had een enorme aantrekkingskracht. Aan het begin van de achttiende eeuw arriveerde een groep Zwitserse doopsgezinden in de Veenkoloniën – zij waren gevlucht uit hun thuisland. Ze gingen aan het werk in het veen en stichtten de veenkolonie Lula. De namen ‘Leutscher’ en ‘Ruchti’, afkomstig uit Zwitserland, komen in deze regio nog veel voor. Hier kom je meer te weten over de mooie veenkolonie Lula, die nu tot Hoogezand behoort, en deze interessante geschiedenis. Tip: je bent van harte welkom een lekker kopje koffie of thee te drinken bij de boerderij aan de Kalkweg 84!
4. Op ontdekkingstocht door een historische scheepswerf
Op een schitterende plek in Sappemeer is de Historische Scheepswerf Wolthuis gevestigd. Enerzijds bestaat deze werf uit een museumwerf, waar originele oude gereedschappen en machines worden geëxposeerd en gedemonstreerd, en anderzijds is het een werkende werf waar nog gebruik gemaakt wordt van oude ambachten. Je kunt hier ervaren hoe het was om in vroegere tijden op een werf te werken! Echt een aanrader.
5. Dwaal eens over de Uniken begraafplaats
Deze onbekende, particuliere Knoalster begraafplaats ligt niet pal aan het kanaal – zoals de rest van Stadskanaal – maar aan het einde van een lang onverhard pad, verscholen tussen de omliggende weilanden. Als een verborgen schat, eigenlijk. Op de prachtige begraafplaats liggen telgen van de familie Uniken, een rijk vervenersgeslacht dat aan de wieg van het Stadskanaal stond. Ik schreef er vorig jaar deze blog over.
6. Op bezoek in een Kapiteinshuis
Kornelis Jans Boon en Jantje Roelofs Koop lieten aan het einde van de achttiende eeuw een Kapiteinshuis bouwen in Nieuwe Pekela. Dat was geen toeval, want destijds maakte de Veenkoloniale zeevaart een bloeiperiode door. Het Kapiteinshuis vertelt het soms nog onbekende verhaal over deze Veenkoloniale zeevaart. Binnenin het huis voelt het alsof je teruggaat in de tijd: de pet en jas van de kapitein hangen aan de deur, alsof hij een ommetje aan het maken is.
7. Fiets het 7 Bruggetjes Pad
In 1765 besloot de stad Groningen een kanaal te graven van Bareveld tot Ter Apel: het ‘Stadskanaal’. De aanleg hiervan is heel belangrijk geweest voor de vervening en het in cultuur brengen van Zuidoost Groningen. Er werden bovendien talloze ‘wijken’ oftewel ‘zijkanalen’ gegraven om de afwatering van het veen en de afvoer van de turf te bevorderen. Daardoor bestaan de Veenkoloniën nu uit een complex netwerk van kanalen. En dat betekent ook: veel bruggen. Fiets eens het 7 Bruggetjes Pad (30 km) en ontdek de schitterende Wildervanksterdallen – onderweg fiets je over zeven mooie, witte bruggetjes. Meer info vind je hier.
© Sanne Meijer, 2021