Ook dit jaar vieren veel Nederlanders vakantie in eigen land, of zelfs in eigen provincie. Superleuk natuurlijk! Daarom geef ik élke vrijdag – 7 weken lang – 7 tips om eropuit te gaan in een bepaalde Groningse regio. Ik sla de toeristische hotspots even over, maar zet juist de meer onbekende plekken in de spotlights. Deze zevende en laatste #vakantievrijdag reizen we naar… Wierdenland & Waddenkust!*
*wil je meer weten over de 7 regio’s die ik hanteer? Check dan de Kwaliteitsgids Groningen.
1. Beklim de kerktoren van Hornhuizen
Ben je ook z’n fan van het Hogeland en de Groninger Waddenkust? Beklim dan eens de prachtig gekleurde kerktoren van Hornhuizen – het uitzicht is fenomenaal. De felgekleurde akkers, de kleine dorpjes van rode baksteen, de blauwe Waddenzee… Je ziet het allemaal! En als je weer beneden in het torenportaal staat, kijk dan even of je de graffiti kunt ontdekken die Franse soldaten daar in 1810 hebben aangebracht.
2. Op bezoek bij een Weense gravin
Het Middag-Humsterland en het Reitdiep-gebied is werkelijk schitterend. Garnwerd, Aduarderzijl, Feerwerd, Ezinge, Saaksum… Prachtige wierdedorpjes in een landschap dat soms wel lijkt te glooien. Iets minder populair of bekend onder toeristen is Oldehove. Maar hier, in de kerk van Oldehove, ligt de Weense gravin Margaretha Joanna van Cobenzl (1698-1730) begraven. Zij kwam hier terecht door haar huwelijk met een telg uit de roemruchte Ripperda-familie, die een borg in de buurt bezat. Je mag haar grafkelder bezoeken en dat is best een avontuur!
3. Noordkaap
Als je mij al een tijdje volgt, weet je ongetwijfeld dat ik gek ben op de Noordkaap. In onderstaand filmpje vertel ik je meer over mijn liefde voor de dijk, voor het Wad en voor de polders.
4. Struinen door de Notoarestoen in Eenrum
De ‘Notoarestoen’ (de notaris-tuin) is een in bomen en struiken gespecialiseerde botanische tuin: een arboretum. De Notoarestoen in Eenrum bevat een internationale plantencollectie met onder meer de Japanse tempelboom, Chinese vaantjesboom, Amerikaanse Sequoia’s, en heel erg veel rododendrons. De tuin is het levenswerk van notaris Smit uit Eenrum. Er zijn maar liefst 250 informatiebordjes die je kennis laten maken met al die bijzondere bomen en struiken. De tuin is dagelijks gratis toegankelijk.
5. Op pad langs middeleeuwse kerken
Op een fiets- of wandelroute van nog geen 20 kilometer maar liefst 7 eeuwenoude kerken tegenkomen? Dat kan op het Groninger platteland heel goed. Zeerijp, Eenum, Leermens, Oosterwijtwerd, Krewerd, Godlinze en ’t Zandt: stuk voor stuk zijn het pittoreske wierdendorpen-met-een-middeleeuwse-kerk-erop. Groningen is rijk aan middeleeuwse kerken. Stoere bouwwerken van rode baksteen. Ze ogen misschien wat sober, deze robuuste kerken van rode baksteen, maar ze zijn net als Groningers zelf: onder dat stille uiterlijk vind je een wereld aan verborgen schatten. Kleurrijke muurschilderingen, bijzondere religieuze objecten of rijkversierde grafstenen op het eeuwenoude kerkhof. Eigenlijk zijn het zeven musea, waar je zomaar naar binnen mag lopen. En dat op slechts 20 kilometer afstand van elkaar! Liever je tocht wat uitbreiden? In de regio Wierdenland & Waddenkust vind je nog véééél meer middeleeuwse kerken.
6. Bezoek het kleinste huisje van Groningen
Het is misschien wel het kleinste huisje van Groningen: ’t hoeske van Thais Joaptje. De achttiende-eeuwse éénkamerwoning is gebouwd van kloostermoppen van het grote kloostercomplex dat ooit in Rottum stond, maar dat inmiddels is verdwenen. De naam van het huisje is ontleend aan het verhaal ‘Ol Joaptje’ van schrijver Jan Boer. Zij woonde aan het begin van de twintigste eeuw in het huisje en werd ook wel Thais Joaptje genoemd. Tegenwoordig is het huisje gratis te bezoeken als een museum. Het is ingericht zoals het er ongeveer in 1835 uit zou hebben kunnen gezien. Soms worden er ook spulletjes verkocht: zo heb ik er een keer mooie speculaasplanken op de kop getikt. Loop ook even een rondje door het dorp als je er tocht bent – Rottum lijkt haast wel een openluchtmuseum. De kerk doet gedeeltelijk dienst als expositieruimte en is dagelijks te bezichtigen.
7. In de voetsporen van Onno van Ewsum in Middelstum
De grote St. Hippolytuskerk in Middelstum zie je al van verre. De kerk werd in 1445 gebouwd in opdracht van de machtige hoofdeling Onno van Ewsum. Een paar jaar eerder was hij samen met de burgemeester van Groningen naar het Heilige Land afgereisd om zich daar te laten ridderen. Toen hij gezond en wel in Middelstum terugkeerde, bouwde hij daar deze kerk als dank aan God. Onno van Ewsum woonde op Borg Ewsum, vlakbij het dorp. De borg zelf is in de negentiende eeuw afgebroken, maar geschutstoren (met muren van wel twee meter dik) en het schathuis (of koetshuis) hebben de tand des tijds overleefd. Het terrein is in de afgelopen jaren enorm opgeknapt en dient als sociale werkplaats. De prachtige tuinen zijn vrij toegankelijk. Er is ook een vijver met zwanen, een dierenweide, een groentetuin en een boomgaard. Het koetshuis is omgebouwd tot theeschenkerij. Een heerlijk plekje!
© Sanne Meijer, 2021