Groningen is een échte wandelprovincie. Gelukkig maar, want we wandelen meer dan ooit. Vanaf nu kun je onze prachtige provincie ook ontdekken met behulp van het wandelnetwerk Groningen. Dit netwerk bestaat uit ruim 2.500 kilometer aan de mooiste en meest verrassende wandelpaden. Van 24 maart tot en met 1 april 2021 publiceer ik élke doordeweekse dag een leuke -door mij samengestelde- wandelroute mét blog. Veel wandelplezier!
Start- en finish: De Noaberstee (Noorddijkerweg 10, Noorddijk)
Knooppunten (wandelnetwerk): 99 – 80 – 38 – 83 – 85 – 2 – 81 – 99
Op de kaart: Klik hier
Afstand: ca. 5 km
Soundtrack: Kraantje Pappie – 050
Het wandelnetwerk biedt ook uitkomst voor Stadjers die de drukte van de stad even willen ontvluchten. Er lopen schitterende wandelpaden door het natuurgebied Kardinge, waar je je even helemaal ‘weg’ waant. In vijf kilometer dwaal je langs weilanden omzoomd door kleurrijke bloemen en plassen met eenden, en langs een schilderachtige molen, een uitgestrekt bos vol bijzondere vogels én een historische kerk. Hier kun je écht even uitblazen.
Vogels, eenden en lammetjes
Ten noordoosten van Groningen ligt het natuur- en recreatiegebied Kardinge. Het is mijn to-go-to plek als ik even wat rust zoek. Hier wisselen bossen, plassen, weilanden en moerassen zich af – en lijkt de drukte van de stad ineens best ver weg. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.
Als je gek bent op vogels ben je in Kardinge op de juiste plek. Hier spot je weidevogels, zangvogels en af en toe zelfs een ijsvogel of een kerkuil. Mijn favoriet zijn altijd de vogels met rare namen. Die zijn hier ook. Wat dacht je van de sprinkhaanrietzanger, tjiftjaf en slobeend. Ook heb ik me laten vertellen dat hier ’s ochtends vroeg reeën lopen, maar dat moet ik zelf nog eens meemaken!
Ik begin mijn wandeling bij de Noaberstee in Noorddijk, een theehuis in een voormalige stierenstal. Deze stal hoorde vroeger bij de boerderij ‘Kerkenheem’, naast de Stefanuskerk. De lente is het perfecte moment om de Noaberstee aan te doen, want er dartelen dan vele lammetjes in de weilanden rondom het theehuis.
Beleefpad
Via een prachtig pad wandel ik naar de Noordermolen: in het vlakke landschap een oer-Hollands plaatje. De molen werd in 1888 gebouwd en deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als onderduikadres voor Joodse onderduikers. De molen staat aan het water de ‘Zuidwending’, waar mensen picknicken op het steigertje. Een bruggetje leidt naar een smal pad richting Garmerwolde. Dit is het Boer Goensepad, dat je in de zomer zeker niet mag missen. De berm staat dan vol veldbloemen in alle kleuren van de regenboog, die bijen en andere insecten moeten aantrekken.
Ik steek het bruggetje dit keer echter niet over, maar loop naar het Beijumerbos. Hier heeft Natuurmonumenten een paar jaar geleden een Beleefpad aangelegd met verharde en brede paden, bredere parkeerplekken en meer zitbanken. Op die manier probeert de beheerder het gebied zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.
Vier halve tonnen bier
Daarna wandel ik tussen de weilanden richting de stadswijk Lewenborg. Rechts van mij zie ik het sportcentrum van Kardinge opdoemen, met de bekende ijsbaan en zwembaden. Maar op het terrein kun je ook klimmen, skiën en karten. In het Zilvermeer, in de volksmond wel bekend als de Kardingerplas, kun je zwemmen. Vlakbij vind je ook een plukbos, waar je in de herfst heerlijke bramen kunt plukken. Via de Kardingermaar, een fiets- en wandelpad omzoomd door hoge bomen, loop ik terug naar Noorddijk.
Voor ik weer op de fiets stap richting de drukke stad, breng ik nog even een bezoekje aan de Stefanuskerk van Noorddijk. Ik maak, zoals altijd, een rondje over het kerkhof. Niet (alleen) omdat ik een luguber persoon ben, maar ook omdat er achterop enkele grafstenen schitterende gedichtjes zijn aangebracht. Daarna nog even een fotootje van de indrukwekkende kerktoren. Die is bijna twintig meter hoog en het beklimmen ervan is dan ook niet altijd een pretje. Niet voor niets dronken de klokkenluiders, bij de inwijding van de klokken in 1660, maar liefst vier halve tonnen bier ter waarde van zestien gulden en tien stuivers – dat hadden ze wel verdiend, vonden ze.
© Sanne Meijer, 2021
Deze serie wandelroutes en blogs kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Groningen en Visit Groningen. Meer informatie over het wandelnetwerk? Bekijk dan dit filmpje!