Groningen is een échte wandelprovincie. Gelukkig maar, want we wandelen meer dan ooit. Vanaf nu kun je onze prachtige provincie ook ontdekken met behulp van het wandelnetwerk Groningen. Dit netwerk bestaat uit ruim 2.500 kilometer aan de mooiste en meest verrassende wandelpaden. Van 24 maart tot en met 1 april 2021 publiceer ik élke doordeweekse dag een leuke -door mij samengestelde- wandelroute mét blog. Veel wandelplezier!
Start- en finish: Natuurkampeerterrein-Rustpunt Wildemansheerd (Uiterburenweg 6, Schildwolde)
Knooppunten (wandelnetwerk): 22 – 23 – 38 – 39 – 40 – 30 – 24 – 23 – 22
Route op kaart: Klik hier
Afstand: ca. 6 km
Soundtrack: Harry Niehof – Altijd Onderwegens
’t Roegwold is een groot natuurgebied in het midden van de provincie Groningen. Ik begin mijn ontdekkingstocht bij de historische Wildemansheerd en wandel een rondje langs én door het Dannemeer.
Ten oosten van de stad Groningen, eigenlijk in het midden van de provincie Groningen, ligt de streek Duurswold. Dit was vroeger een uitgestrekt veengebied met moerassen en bossen. In de loop van de geschiedenis kwamen er mensen wonen op de zandrug die als een soort krans rondom het veengebied gedrapeerd lag. Op die zandrug ontstonden zeven langgerekte dorpen, die nog steeds bestaan. Denk bijvoorbeeld aan Kolham of Siddeburen. Duurswold heette daarom vroeger ook wel ‘Zevenwolden’. ‘Wold’ betekent zoiets als ‘moerasbos’.
’t Roegwold
Een groot deel van het huidige Duurswold bestaat uit natuurgebied ’t Roegwold, dat zo’n 1.700 hectare groot is. Dit is één van mijn favoriete wandel- en fietsgebieden in Groningen. Er is van alles te zien: van mysterieuze moerassen tot eindeloze meren waar de zon zo prachtig in weerkaatst. Er lopen Groninger blaarkoppen en schapen en het is er een waar vogelparadijs.
Mijn ontdekkingstocht van vandaag start bij Natuurkampeerterrein en Rustpunt Wildemansheerd. De Wildemansheerd is een boerderij die al sinds 1896 in bezit is van de familie Wildeman. Vroeger was het een keuterboerderij en later een veehouderij. Ooit liep langs het woonhuis ook nog een water waarover schepen turf en aardappels vervoerden. Nu is het een camping en een rustpunt waar je tijdens je fiets- of wandeltochten even wat kunt drinken en in alle stilte op adem kunt komen. Hans de Vries en Salome de Vries-Wildeman zijn de vierde generatie Wildeman op deze plek en heten je met veel gastvrijheid welkom.
Oude en nieuwe natuur
In ’t Roegwold wordt oude natuur aangevuld met nieuwe natuur. Een voorbeeld van nieuwe natuur is het Dannemeer. Dit meer en veenmoeras is tussen 2010 en 2014 aangelegd. En niet op zomaar een plek – het Dannemeer ligt in het diepste deel van de provincie. Het maaiveld ligt hier op gemiddeld 1,5 meter onder NAP. Door het Dannemeer is een prachtig vlonderpad aangelegd, dat de naam Knuppelpad draagt. Als er een perfecte selfie-locatie bestaat, dan is het daar wel!
Het Knuppelpad is maar liefst 750 meter lang. Ik loop over de vlonders door het moeras en geniet van de meest schitterende vergezichten. Het uitzicht vanaf dit pad is elk seizoen weer anders. Het is nu winter en koud, en er is verder helemaal niemand. Of ten minste, geen mensen. Soms spot je hier wel blauwe kiekendieven of watersnippen. Op de eilanden in het water broeden over een tijdje weer moerasvogels en watervogels. Ik hoor gekrijs van vogels en wuivend riet. In de verte zijn de graslanden, die vol kruiden staan. Een wandeling door ’t Roegwold is een feest voor de ogen, oren én neus.
Brutale tolpachters
Aan de andere kant van het Dannemeer wandel ik door het gehuchtje De Paauwen. Is dat geen mooie plaatsnaam? Het wemelt hier in de buurt trouwens van gehuchten met wonderlijke namen. Wat dacht je van Tetjehorn, Denemarken en Schaaphok? In De Paauwen staat een voormalig tolhuis. In 1904 woonde hier een tolpachter die het niet zo nauw nam met de regeltjes. Hij werd op het matje geroepen omdat hij zich niet aan de toltarieven hield. Volgens een gemeenteraadslid waren de bewoners van het tolhuis ‘nogal brutale menschen’.
Een jaar later werd de tol echter geheel afgeschaft, dus ik kan mijn portemonnee is mijn tas laten zitten. Ik steek het kanaal over en wandel terug richting de Wildemansheerd. Het is grappig hoe een ‘roege’ (ruige) omgeving je zo rustig doet voelen.
© Sanne Meijer, 2021
Deze serie wandelroutes en blogs kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Groningen en Visit Groningen. Meer informatie over het wandelnetwerk? Bekijk dan dit filmpje!