Groningen is een échte wandelprovincie. Gelukkig maar, want we wandelen meer dan ooit. Vanaf nu kun je onze prachtige provincie ook ontdekken met behulp van het wandelnetwerk Groningen. Dit netwerk bestaat uit ruim 2.500 kilometer aan de mooiste en meest verrassende wandelpaden. Van 24 maart tot en met 1 april 2021 publiceer ik élke doordeweekse dag een leuke -door mij samengestelde- wandelroute mét blog. Veel wandelplezier!
Start- en finish: Veenkoloniaal Museum(Museumplein 5, Veendam)
Knooppunten (wandelnetwerk): 13 – 14 – 20 – 21 – 13
Route op kaart: Klik hier
Afstand: ca. 8.5 km
Soundtrack: Krzysztof Groen – Op riddel
Of je nu gek bent op geschiedenis, bier, avontuur, dieren of voetbal – deze stadswandeling in Veendam has got your back. Ik ontdekte wat Veendam allemaal te bieden heeft en zette het voor je op een rijtje. Dit kom je onderweg tegen!
Geschiedenis: Veenkoloniaal Museum
Veendam is de hoofdplaats van de Veenkoloniën, in het zuidoosten van de provincie Groningen. Lang geleden was dit een hoogveengebied met niets dan stilte en leegte. Vanaf de achttiende eeuw werden de veengronden op grote schaal ontgonnen. Er was behoefte aan landbouwgrond, betere infrastructuur en natuurlijk turf: het ‘bruine goud’. Er kwamen rechte kanalen en langgerekte nederzettingen, en er ontstond Veenkoloniale scheepvaart en internationale handel. De Groninger Veenkoloniën kennen een unieke geschiedenis, die op een prachtige manier wordt verteld in het Veenkoloniaal Museum.
Tip: Mijn favoriete verhaal uit het Veenkoloniaal Museum is dat van Jantje Hazewinkel. Zij was met haar man, schipper Berend Jonker, mee op reis naar Java in 1856. Ze overleed onderweg. Ondergedompeld in spiritus (!) werd haar lijk in een ton (!) mee terug naar Veendam genomen, waar ze werd begraven.
Bier: Brouwhotel Parkzicht
Een ‘brouwhotel’ – grote kans dat je daar nog nooit eerder van hebt gehoord. Ik tot voor kort ook niet. Toch zit er eentje mídden in Veendam. Brouwhotel Parkzicht noemt zichzelf geen brouwerij met proeflokaal, maar een Hotel-Grand Café-Restaurant met een brouwerij erbij. De bijzondere glazen brouwketels staan in het restaurant, waar de speciaal bieren -onder de prachtige naam Bogdike- op ambachtelijke wijze worden gebrouwd.
Tip: Bogdike Tarwebier Weizen.
Avontuur: Borgerswold
Ben je nog niet moe van het wandelen? Dan kun je je energie kwijt in het recreatiegebied Borgerswold. Dit 450 hectare grote park kenmerkt zich door de vele watertjes en de witgeschilderde ophaalbruggetjes. Je kunt hier bijvoorbeeld waterskiën, golven of zwemmen. Daarnaast lopen door het park ATB routes, ruiter-, fiets- én natuurlijk wandelpaden. Bij Borgerswold Experience kun je boogschieten, paintballen en bomen beklimmen in het speciale klimbos! Liever het park van boven bewonderen? Dat kan met een zweefvliegtuig of luchtballon.
Tip: Even bijkomen? Dat doe je bij de Borgerswoldhoeve: een veenkoloniale boerderij, herbouwd in het begin van de jaren ’70. Drink een kopje koffie (en oké, eet een groot stuk taart) en geniet van het uitzicht: je bent hier omringd door water.
Dieren: Kinderboerderij en Hertenkamp
Aan de rand van het Borgerswold ligt een kinderboerderij met konijnen, geiten, kippen en vele andere dieren. Tijdens je stadswandeling is dit een erg leuke stop met kinderen – maar ook gewoon als je gewoon gek bent op dieren (zoals ik). Oh ja, vlakbij het Veenkoloniaal Museum bevindt zich een hertenkamp: deze mag je dan ook niet missen! Bij het Hertenkamp staat ook de indrukwekkende Wilkensfontein.
Tip: In het voorjaar is de kinderboerderij helemaal een bezoekje waard, want dan worden er veel dieren geboren!
Sport: Langeleegte
Zeg je Veendam, dan zeg je Langeleegte. Een welluidende, haast mysterieuze naam voor een sportcomplex. Het voetbalstadion (dat ook de Langeleegte heet) is het bekendste onderdeel van het sportpark. Van 1954 tot en met 2013 was dit het stadion van de roemruchte voetbalclub SC Veendam. Onder meer Johan Derksen, Leo Beenhakker en Ron Jans hebben voor SC Veendam in de Langeleegte gevoetbald. De Langeleegte is een Groningse naam; ‘leeg’ betekent ‘laag’.
Tip: In 2019 was het voetbalstadium De Langeleegte het podium voor ‘Veendammer Wind’, een unieke voetbalopera. Dit was een eerbetoon aan de inmiddels verdwenen SC Veendam. Bekijk hier de trailer voor een tipje van de sluier.
© Sanne Meijer, 2021
Deze serie wandelroutes en blogs kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Groningen en Visit Groningen. Meer informatie over het wandelnetwerk? Bekijk dan dit filmpje!