Onderweg door het Groningerland kom ik talloze restaurants, winkeltjes, musea en tuinen tegen. In mijn nieuwe rubriek ‘Pareltjes in Stad & Ommeland’ licht ik enkele van deze verrassende hotspots uit. Leuk voor de toerist, maar zeker ook voor de doorgewinterde Groninger. Het onlangs heropende MuzeeAquarium mag je zeker niet missen!
Een blauwe kreeft rondzwemmend in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, glow-in-the-dark-stenen, een 200 kilo wegende schelp en een enorme hoeveelheid kompassen en schepen. Je vindt het allemaal in het gloednieuwe MuzeeAquarium. Onlangs bezocht ik dit verrassende museum en vond het gewéldig leuk. Het MuzeeAquarium is alles wat je van een modern museum zou willen. In september 2016 sloot het oude gebouw van het MuzeeAquarium de deuren, want de zeedijk naast het museum wordt verhoogd en verbreed. Dit gegeven werd aangegrepen om een spiksplinternieuw museum te bouwen. Met succes!
Ontstaan
Het Muzeeaquarium is voortgekomen uit verschillende musea. Eén daarvan is het in 1929 opgerichte Handelsmuseum van Nationale en Overzeesche producten, dat was gevestigd in een pand van de bekende Delfzijlster Zeevaartschool. Het museum wilde laten zien wat de scheepvaart te bieden had. Daarom was de collectie toen al bijzonder divers: denk aan lokale scheepswerktuigen, een vogelcollectie, koloniale waren en oudheden. In 1937 werd de collectie verhuisd naar het gemeentehuis en later naar Museum Molen Adam.
Ondertussen had de Delfzijlster inwoner W. Ritzema een grote hoeveelheid oorlogsmateriaal verzameld, ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Zijn collectie werd in 1960 ondergebracht in één van de bunkers die bij Delfzijl langs de zeedijk stonden. Die bunkers waren in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd, omdat Delfzijl een belangrijk strategisch punt was. Een andere bunker kreeg een make-over tot zeeaquarium met wad- en Noordzeevissen en een imposante schelpencollectie.
Uitbreidende collectie
Al snel moest de bunker van het oorlogsmuseum verdwijnen voor een verzwaring van de zeedijk. Deze collectie werd nu ondergebracht in de bunker van het Zeeaquarium, dat tegelijkertijd fors werd uitgebreid. Zo kreeg ook een deel van het Handelsmuseum er een plaats. Daarnaast kwam er een geologische collectie, bestaande uit een grote fossielen- en stenenverzameling. Toen in 1982 het hunebed in Heveskes werd gevonden, werd het geheel ook nog eens uitgebreid met een archeologieafdeling.
In 2017 begon het waterschap Noorderzijlvest met de verzwaring en verbreding van de dijk bij Delfzijl. In eerste instantie zou het hele museum moeten verdwijnen, maar er is besloten de bunker met zeeaquarium een plek te geven ín het dijklichaam. Daar is een gloednieuw complex naast gebouwd. Een prachtige oplossing!
Het vernieuwde MuzeeAquarium
De geschiedenis van het MuzeeAquarium vindt zijn weerslag in de huidige collectie, die uit meerdere aspecten bestaat. Natuurhistorie, geologie, archeologie, cultuurhistorie, scheepvaart en de geschiedenis van Delfzijl passeren allemaal de revue. Daarnaast is er een rariteitenkabinet, een zeeaquarium en een ruimte voor wisselexposities.
Toch bestaat er een logische samenhang tussen al deze verschillende onderwerpen. De diversiteit is juist ontzettend leuk en zorgt niet zelden voor een verrassingseffect. Geen moment is dit museum voorspelbaar – in tegendeel, het weet je aandacht continu vast te houden. De rijke collectie betekent dat er ook voor ieder wat wils is, en dat is altijd handig als je met meerdere mensen een museum bezoekt.
Modern
Overigens maakt het museum gebruik van moderne technieken: weinig tekst, veel beeld en geluid, en je mag dingen aanraken. Er is duidelijk ingezet op ‘beleving’, ‘doen’ en ‘interactie’. Voor kinderen is dit museum dan ook meer dan de moeite waard. Zo is er een leerzame en leuke kinderhoek, waar kinderen bijvoorbeeld via een game een schip de sluis in moet varen. Ook kunnen kinderen een speurtocht doen, waar een héél tof prijsje aan verbonden is… (mijn 8-jarige nichtje heeft de kinderhoek ontdekt en de speurtocht gedaan, en gaf goede recensies 😉
Kortom: ik kan je absoluut aanraden om een bezoekje aan dit museum te brengen. En drink daarna een kopje koffie op het vernieuwde terras van het Eemshotel. Het recept voor een perfect dagje uit – voor jong en oud!
Bronnen
E. Wagenaar-Hummelink, “MuzeeAquarium: van bonte verzameling tot één geheel”. Via https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/muzeeaquarium-van-bonte-verzameling-tot-een-geheel.
Meer informatie: https://www.muzeeaquarium.nl/.
© Sanne Meijer, 2018
Wat toch heerlijk dat er nu eens positief over geschreven wordt.er is in Delfzijl teveel negativiteit.dus dank voor deze recensie.
Ben ik met je eens ,al dat negativiteit
van Delfzijl .
We moeten vooruit kijken ,duurt even maar het komt goed .We hebben nu een prachtig museum er bij en de rest komt ook wel weer goed .De tijden veranderen en daar kan je niks aan doen .Dus noat soezzz moar doar broessss is de motto .
Wij hebben het als oud-Delfzijlsters met veel plezier bekeken en kunnen de mening van Sanne alleen maar onderschrijven. Een aanrader!