Ook dit jaar vieren veel Nederlanders vakantie in eigen land, of zelfs in eigen provincie. Superleuk natuurlijk! Daarom geef ik élke vrijdag – 7 weken lang – 7 tips om eropuit te gaan in een bepaalde Groningse regio. Ik sla de toeristische hotspots even over, maar zet juist de meer onbekende plekken in de spotlights. Deze tweede #vakantievrijdag reizen we naar… De Woldstreek!
1. Op zoek naar de Verborgen Pluktuin in Ten Boer
Fiets eens van Groningen naar Delfzijl over de Stadsweg: een eeuwenoude handelsroute. Het was in de vroege middeleeuwen de belangrijkste verbinding tussen de Groningen en Emden in Oost-Friesland. Deze verbindingsweg maakte zelfs handel met de Baltische Staten mogelijk. Ter hoogte van Ten Boer vind je een ‘Verborgen Pluktuin’. Het gebied rond het Damsterdiep staat namelijk bekend als de ‘Geheime tuin van het noorden’. Daarom zijn er langs de Stadsweg fruitbomen, walnootbomen, hazelnootbomen, fruitstruiken en eetbare planten aangeplant. De boomgaard kent verschillende appel-, peren- en pruimenrassen, die allemaal een link hebben met de geschiedenis van de Stadsweg.
2. De wierde van Wittewierum
Het dorpje Wittewierum bestaat uit een wierde met daarop een kerk en pastorie en een handjevol huizen en boerderijen. Vroeger stond hier een klooster met de mooie naam ‘Bloemhof’. De kloostergracht herinnert hier nog aan. Vóór de komst van het klooster, aan het begin van de dertiende eeuw, heette het dorpje Wierum. Omdat de monniken witte pijen droegen, veranderde de naam in de loop der tijd in Wittewierum. Het klooster werd gesticht door de avontuurlijke abt Emo, één van de schrijvers van De Kroniek van het klooster Bloemhof te Wittewierum. Dit bijzondere en ook best bekende handschrift vertelt ons vandaag de dag nog veel over het middeleeuwse Groningen.
3. Wandelen door ‘t Roegwold
Natuurgebied ’t Roegwold is één van mijn favoriete wandel- en fietsgebieden in Groningen. Er is van alles te zien: van mysterieuze moerassen tot eindeloze meren. Er lopen schapen en Groninger blaarkoppen en het is er een waar vogelparadijs. Balanceer bij het Dannemeer over het unieke Knuppelpad of geniet van de vergezichten vanuit de uitkijktoren ‘Biesterwied’. Tijd voor pauze? Kom in alle stilte op adem bij Natuurkampeerterrein en Rustpunt Wildemansheerd. Je zou bijvoorbeeld deze route kunnen wandelen.
4. De heer van Harkstede
Maak een wandeling door Harkstede en treed in de voetsporen van één van mijn favoriete Groningers: Henric Piccardt. De avontuurlijke Piccardt was een kleurrijke persoonlijkheid die rond 1700 heer van Slochteren, Kolham en Harkstede werd. Hij woonde op de borg Klein Martijn en bouwde de huidige kerk in het dorp. Je vindt de wandeling hier.
5. Meer vogels bij Hoeksmeer
Tuur goed om je heen als je door het natuurgebied Hoeksmeer wandelt of fietst, want je kunt zomaar een tureluur zien. Of misschien zelfs wel een grutto en een kievit. Het zijn een paar voorbeelden van de vele weide-, water- en moerasvogels die hier voorkomen. Niet zo’n vogelaar? Bewonder dan de prachtig gelegen molen De Meervogel!
6. De Juffertoren van Schildwolde
Het bouwwerk is al van mijlenver te zien en valt op door zijn gemetselde spits: de Juffertoren van Schildwolde. Het is niet de enige gemetselde toren in Groningen. Ook in Holwierde en Onstwedde verrezen ooit kerktorens met een gemetselde spits. Deze torens, die erg op elkaar lijken, worden ‘Juffertorens’ genoemd. Over het ontstaan van de Juffertorens bestaat een interessante sage over drie zussen. Deze juffers waren schatrijk, verwend en ijdel. Naarmate de jaren verstreken verloren hun oppervlakkige levens glans en kwamen de juffers tot inkeer. De zussen spraken af dat zij ieders een kerktoren zouden laten bouwen op de plek waar zij terecht zouden komen. En zo verrezen er drie ‘Juffertorens’ in Groningen. De torens van Schildwolde en Onstwedde kun je nog gewoon bezoeken, maar de toren van Holwierde is in de negentiende eeuw ingestort en afgebroken.
7. Het mini-museum in Thesinge
Lang geleden stond er een indrukwekkend kloostercomplex in Thesinge: het Benedictijner dubbelklooster Germania. De huidige kerk van Thesinge is slechts een fractie van de enorme kruiskerk die ooit bij dat klooster stond, maar desalniettemin zeker een bezoekje waard. Vergeet ook het baarhuisje achter de kerk niet – deze is omgebouwd tot mini-museum waar bijzondere zandstenen sarcofaagdeksels te bewonderen zijn, en waar je meer leert over de kunstzinnige nonnen van Thesinge.
© Sanne Meijer, 2021