Ook dit jaar vieren veel Nederlanders vakantie in eigen land, of zelfs in eigen provincie. Superleuk natuurlijk! Daarom geef ik élke vrijdag – 7 weken lang – 7 tips om eropuit te gaan in een bepaalde Groningse regio. Ik sla de toeristische hotspots even over, maar zet juist de meer onbekende plekken in de spotlights. Deze vijfde #vakantievrijdag reizen we naar… het Gorecht!*
*wil je meer weten over de 7 regio’s die ik hanteer? Check dan de Kwaliteitsgids Groningen.
1. Struinen over landgoed Groenestein
Midden in de stadswijk Helpman ligt Huis Groenestein: de laatst bewaarde borg in de gemeente Groningen. In de achtergevel van het huis bevindt zich een gevelsteen met het jaartal 1685, maar de huidige vormen van de borg en het park dateren uit 1871. Het huis is particulier bewoond, maar het omliggende park is wel toegankelijk. De paden in dit stadsbos slingeren tussen de vennetjes en oude bomen door en er wonen vleermuizen, eekhoorns en egels. Check vooral even de indrukkwekkende plataan ten zuiden van het huis.
2. Dwalen door een archeologisch wandelpark en langs een oud klooster
In Essen, vlakbij Haren, heeft bijna vierhonderd jaar het op twee na grootste klooster van de provincie Groningen gestaan: het cisterciënzer vrouwenklooster Yesse. In de middeleeuwen was het één van de grootste vrouwenkloosters van de Nederlanden. Wat er vandaag de dag nog rest, is enkel de vroegere kloostergracht. Gelukkig is er inmiddels een bezoekerscentrum Yesse en een stichting die onderzoek stimuleert en de resultaten daarvan uitdraagt met lezingen, fiets- en wandeltochten. Naast het voormalige kloosterrein ligt De vork, een opstelterrein voor treinen. Hier zijn sporen van nóg veel oudere bewoning gevonden. Daarom besloot ProRail om hier een archeologisch wandelpark aan te leggen. Met behulp van borden en een boerderijskelet kom je van alles te weten over de bewoningsgeschiedenis.
3. Fietsen door de Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder
Fiets eens vanuit de stad via de Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder naar Kropswolde! Een hele mond vol, die namen, maar de moeite dubbel en dwars waard. Deze prachtige polders liggen in het stroomgebied van de Hunze, de rivier die ooit van Drenthe naar de Waddenzee stroomde. Vroeger stonden de oevers van de omliggende graslanden vaak onder water. Een groot gedeelte van het land is drassig en moerassig. In deze ‘natte’ natuur broeden nu weer zeldzame vogelsoorten, zoals de Steltkluut en de Geoorde Fuut. Je ziet onderweg nog veel meer – Schotse Hooglanders bijvoorbeeld, en prachtige paarden, en een boel molens. Zoals de Amerikaanse windmotor Koetse Tibbe, of molen Mulder Pot in Kropswolde. In Kropswolde kun je trouwens ook weer op de trein terug naar je beginpunt stappen, als je wilt.
4. Op appèl in Appelbergen
Dit is voormalige militaire oefenterrein is tegenwoordig een schitterend bos met heide en veen. Je kunt er heerlijk wandelen en koffiedrinken bij het paviljoen. Grappige anekdote: Groningers spreken de naam uit met de klemtoon op de eerste e, dus als het woord appèl. Van oorsprong verwijst de naam echter naar dennenappels. De klank is echter veranderd omdat het terrein jarenlang als militair oefenterrein werd gebruikt – en daarom hebben Groningers het over ‘Appèlbergen’!
5. Dieren spotten bij de Piccardthofplas
Een relatief onbekend pareltje in de stad: de Piccardthofplas. Deze mooie plas heeft de status van natuurgebied. Het is niet toegestaan om te zwemmen of te vissen, maar je kunt er een fijn ommetje maken. Ben je een beetje een vogelaar? Dan kun je hier je geluk niet op. In de winter is de Piccardthofplas van groot belang voor pleisterende watervogels zoals de smient, kuifeend en de ijsvogel. Je kunt er ook uilen, spechten en verschillende soorten vinken spotten. En dat niet alleen: rondom het water leven kikkers, watersalamanders en zelfs… ringslangen!
6. Op bezoek bij de kerk van Leegkerk
Hier ontstond mijn liefde voor Groninger kerken – en het was dan ook onderwerp van de eerste blog die ik ook schreef: de kerk van Leegkerk. Een klein middeleeuws kerkje, een beetje plompverloren midden tussen de weilanden en akkers, met op de wierde uitzicht over de stad en het ommeland. Lees de blog hier. Inmiddels – acht jaar na mijn eerste bezoek en mijn blog – is de kerk flink opgeknapt en wordt er van alles georganiseerd. Meer info vind je hier.
7. Wandelen door Noorddijk & Kardinge
Wat dacht je van een wandeling door groene weilanden omzoomd door kleurrijke bloemen en plassen met eenden, en langs een schilderachtige molen, een uitgestrekt bos vol bijzondere vogels én een historische kerk? Voor het Routebureau Groningen zette ik deze prachtige wandeling door en rond Kardinge uit.
© Sanne Meijer, 2021