Skip to content

Menu
  • BLOG
    • Fietsroute: Verhalen over Veen en Verdediging
    • Stadswandeling: In de voetsporen van Cato Pekelharing-Doijer
  • OVER SANNE
    • In de media
  • SAMENWERKEN
  • CONTACT
Menu

Wandelnetwerk Groningen | Rondje Finsterwolde

Posted on 31 March 202131 March 2021 by sannemeijer

Groningen is een échte wandelprovincie. Gelukkig maar, want we wandelen meer dan ooit. Vanaf nu kun je onze prachtige provincie ook ontdekken met behulp van het wandelnetwerk Groningen. Dit netwerk bestaat uit ruim 2.500 kilometer aan de mooiste en meest verrassende wandelpaden. Van 24 maart tot en met 1 april 2021 publiceer ik élke doordeweekse dag een leuke -door mij samengestelde- wandelroute mét blog. Veel wandelplezier!


Start- en finish: Dorpshuis Finnewold (Hoofdweg 110, Finsterwolde)
Knooppunten (wandelnetwerk):
93 – 43 – 44 – 10 – 93
Route op de kaart: Klik hier
Afstand:
ca. 5 km
Soundtrack: Alex Vissering – De Groanrepubliek

Bij het Oldambt denk ik al snel aan uitgestrekte polders en wuivend graan. Dat is ook wel zo, maar in de buurt van Finsterwolde ontdek ik een heel andere kant van het Oldambt: verrassende bossen en drassige natuurgebieden. In het dorp zelf kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen. En let goed op, want er zijn overal sporen te vinden van het turbulente verleden van deze omgeving!

Oldambt is een eigenzinnige streek in het oosten van Groningen, beter bekend als de Graanrepubliek – naar het schitterende boek van Frank Westerman. Het is het land van eindeloze gouden graanvelden en van rijke herenboeren, van klei en van zee, en van strokartonfabrieken en socialisme.

Groningse stuwwallen

Weidse polders, uitgestrekte akkers en lijnrechte dijken. Daar denk ik bij ‘Oldambt’ als eerste aan. Die zijn er ook, zeker: wandel maar eens in de omgeving van Drieborg en Nieuwe Statenzijl. Toch heeft het Oldambt ook een ander gezicht, eentje dat ik eigenlijk niet zo goed ken. Rondom Finsterwolde waan ik me namelijk in een heel ander landschap: die van de Groningse stuwwallen. Dit gebied is ontstaan in de ijstijd, toen het ijs het land omhoog duwde. Daardoor ontstonden hoogten in het landschap. De Groningse stuwwallen bestaan uit meerdere natuurgebieden, met jonge bossen, graslanden en houtwallen.

Finnewold

Finsterwolde is een perfecte uitvalsbasis om een deel van deze Groningse stuwwallen te verkennen. Ik begin mijn wandeling bij Dorpshuis Finnewold, letterlijk het stralende middelpunt van Finsterwolde. Het Dorpshuis is niet alleen een ‘thuishaven’ voor allerlei dorpsverenigingen, je kunt er ook nog eens heerlijk eten. Het Dorpshuis wordt met veel liefde bestierd door Martin en Hanneke, diens gastvrijheid vrijwel geen grenzen kent.

Vanuit het Dorpshuis wandel ik naar het dorpsbos. Of eerlijk gezegd loop ik nog even een stukje verder – want ook Weefcentrum De Golden Haand en de Stefanuskerk zijn een bezoekje waard. Tip: zoek op het kerkhof naar het graf van Eltjo Siemens, de ‘martelaar’ van de landarbeidersstaking van 1929. Dat is bijzonder indrukwekkend. Vervolgens wandel ik langs de voormalige Galerie Waalkens het bos in. In de jaren zestig opende boer Albert Waalkens een kunstgalerie in één van zijn koeienstallen. De boerderij is in de jaren tachtig afgebrand, maar het huidige pand is nog steeds in gebruik als galerie.

Grafsteen van Eltjo Siemens. © Sanne Meijer

De Tjamme

Ik loop door het stille bos. Het enige geluid komt van een zingende vogel. Dan opeens maken de bomen plaats voor een uitgestrekt drassig natuurgebied: de Tjamme. Als eerste springt een enorme betonnen uitkijktoren in het oog. Het is een kunstwerk dat je mag beklimmen. Bovenop heb je een schitterend uitzicht over het gebied. Mijn oog valt op de majestueuze Schotse Hooglanders die hier grazen. De Tjamme is overigens een populair gebied voor vogels (en vogelaars), want trekvogels strijken hier in grote getale neer op hun doorreis naar zonniger oorden.

Kromme Elleboog

In de verte zie ik het Oldambtmeer en de Blauwestad. Ik loop langs een wereld waar water, land en bruggen als een complexe puzzel met elkaar verstrengeld zijn. De Langelandsterbrug ligt in het landschap als een soort brug naar het grote niets. Vervolgens bereik ik de Kromme Elleboog, een buurtje bij een nattig bosgebied. Een oud ‘kerkepad’ is nog in tact. Boeren van de Kromme Elleboog gebruikten dit pad vroeger om naar de Stefanuskerk te gaan. Ik dwaal door het bos, tuur omhoog naar de reusachtige essen, en voor ik het weet ben ik zomaar weer op de hoofdweg van Finsterwolde.

Mijn wandeling door de prachtige, verrassende natuurgebieden van het Oldambt zit erop. Toch besluit ik nog even een kijkje te nemen bij die ongeëvenaarde polders – ik ben er nu toch.

De Tjamme. Foto: Marketing Groningen

© Sanne Meijer, 2021


Deze serie wandelroutes en blogs kwam tot stand in samenwerking met het Routebureau Groningen en Visit Groningen. Meer informatie over het wandelnetwerk? Bekijk dan dit filmpje!

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EVEN VOORSTELLEN
Sanne Meijer (Stadskanaal, 1993) is historica, auteur en ondernemer. Ze werkt aan allerlei projecten omtrent Groninger geschiedenis, erfgoed & cultuur.
NIEUW BOEK
Iris van den Brand & Sanne Meijer, Vraauwlu: Groninger vrouwen in de geschiedenis (Passage, 2022). Klik hier voor meer informatie!
©2023 | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb