Ook dit jaar vieren veel Nederlanders vakantie in eigen land, of zelfs in eigen provincie. Superleuk natuurlijk! Daarom geef ik élke vrijdag – 7 weken lang – 7 tips om eropuit te gaan in een bepaalde Groningse regio. Ik sla de toeristische hotspots even over, maar zet juist de meer onbekende plekken in de spotlights. Deze vierde #vakantievrijdag reizen we naar… het Oldambt!
1. Ontdek een andere kant van Finsterwolde
Bij het Oldambt denk je waarschijnlijk al snel aan uitgestrekte polders en wuivend graan. Dat is ook wel zo, maar in de buurt van Finsterwolde ontdek je een heel andere kant van het Oldambt: verrassende bossen en drassige natuurgebieden. Voorbeelden zijn De Tjamme en de Kromme Elleboog. In het dorp zelf kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen – bijvoorbeeld bij het Weefcentrum De Golden Haand en bij de voormalige kunstgalerie van boer Waalkens. En let goed op, want er zijn overal sporen te vinden van het turbulente verleden van deze omgeving. Mijn tip: zoek op de begraafplaats het grafmonument van Eltjo Siemens, ‘martelaar’ van de bekende landarbeidersstaking van 1929. Daar lees je hier meer over. Alle bovenstaande bezienswaardigheden in ‘Finnewold’ heb ik voor het Routebureau Groningen samengevat in een wandeling, die vind je hier.
2. Kiek ’ns in de Kiekkaaste in Nieuwe Statenzijl
Doe je laarzen aan, stop je verrekijker in de tas en baan je een weg naar de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland! De Kiekkaaste is een must-see, niet alleen voor vogelaars maar eigenlijk voor alle natuurliefhebbers.
3. Rijd eens over de Hamer- en Sikkellaan
De geschiedenis van het Oldambt is onlosmakelijk verbonden met de strijd tussen arm en rijk, opstanden en stakingen en de opkomst van het communisme. Fiets, wandel of rijd eens door de polders van het Oldambt en bewonder de statige herenboerderijen en de enorme akkers met goudgeel graan. Dit is de Graanrepubliek in al haar glorie. En vergeet niet om de Hamer- en Sikkellaan aan te doen! Deze straat ligt tussen Ganzedijk en Nieuw-Beerta. Je komt dan uit bij het schitterend gelegen kerkje van Nieuw-Beerta.
4. Wandel door het Bos op Houwingaham
Ten zuiden van Bad Nieuweschans ligt het natuurgebied Bos op Houwingaham. Niet ‘bij’ of ‘van’ Houwingaham, maar ‘op’. Onder dit bos liggen namelijk de fundamenten van het verdronken dorp Houwingaham. Eén van de vele verdronken dorpen van het Reiderland. En daar kun je nog steeds sporen van vinden… Lees hier meer.
5. Leer over het Ambonezenbosje
In Nederlands-Indië eindigde de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945. Twee dagen later riep de toekomstige president Soekarno de onafhankelijkheid uit. Vervolgens reisden er zo’n 350.000 mensen vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland. In Groningen arriveerden vooral Indische repatrianten en Molukkers. Die laatste groep kwam onder meer in een voormalig werkkamp in de Carel Coenraadpolder terecht, ver weg van… alles. Zo’n 8 jaar lang woonden hier 300 Ambonezen, die het voormalige werkkamp om wisten te toveren tot een Moluks dorp. Deze plek kwam in de volksmond bekend te staan als het Ambonezenbosje. Lees hier meer over deze afgelegen locatie en zijn bijzondere geschiedenis.
6. Zoek naar sporen van Sebo Huninga uit Beerta
Op 24 februari 1643 riep het Oldambt de onafhankelijkheid uit van de stad Groningen. Voorman van de opstand was Sebo Huninga, die op de Tiddingaborg in Beerta woonde. Meermaals probeerden de machthebbers uit de stad Groningen deze Sebo te arresteren, maar ze kregen hem nooit te pakken. Dit leverde Sebo een legendarische status op – ook na zijn dood. Oldambtsters hebben zich lang afgevraagd hoe die man toch al die jaren uit handen van de stadse soldaten heeft weten blijven. Jaren later werd het raadsel eindelijk opgelost… En dat lees je hier. Sebo Huninga overleed in 1661. Hij ligt begraven in de kerk van Beerta en zijn grafsteen is daar nog steeds te zien. Zijn grafschrift luidt:
ICK HEB OP DESER AERD GESTREEDEN
IN GEMACK EN MOEILIKHEDEN
ICK HEB GEYVERT VOOR ’T GEMEEN
NU RUST ICK ONDER DESEN STEEN.
In Beerta is nog steeds een mozaïekbankje te vinden dat het verhaal van Sebo Huninga vertelt, en op de plek van de voormalige Tiddingaborg staat nu een boerderij met de naam ‘Huninga Heerd’.
7. Bezoek de musea van Heiligerlee
Graaf Adolf is gebleven / in Friesland in den slag. Deze tekst van het Nederlands volkslied verwijst naar de dood van Graaf Adolf van Nassau tijdens de Slag bij Heiligerlee in 1568. Die slag wordt gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog – en daarmee het begin van Nederland. In het Museum Slag bij Heiligerlee kom je daar álles over te weten. Daarnaast staat in Heiligerlee een groots monument dat aan deze gebeurtenis herinnert. Oh, en vergeet ook niet het tegenovergelegen Klokkengieterijmuseum te bezoeken!
© Sanne Meijer, 2021
hallo Sanne,
Al even naar je site gekeken en inderdaad ben je op een zelfde manier bezig als ik. Mooie foto’s hoor. Zelf heb ik geen blog site maar maak wel vaak even een verhaaltje die ik naar een select gezelschap toestuur. Als ik je ook op de verzendlijst moet plaatsen even je e-mail adres.
Zelf heb ik wel een ander soort site en wal van een kunstenaar van de Groninger Ploeg en dat is http://www.riekeleprins.nl
Je vind daar vele werken uit de provincie Groningen en door het oog gemaakt van de kunstenaar Riekele PRins bekeken. Ik heb ca 80% van zijn oeuvre op het net staan.
Nu ga verder met je site en zeer veel…………..
Anne